Sesungguhnya Allah memerintah kamu supaya menyerahkan segala amanah kepada yang berhak menerimanya.
An-Nisa':58

Thursday, 25 March 2010

Penjualan 'Nospan' dan 'Gam' Semakin Berleluasa Di Seremban

Disekitar S2, Senawang, Rasah cukup mudah untuk penagih nospan untuk membeli stok mereka, ada juga sesetengah farmasi hanya menjual stok pada waktu malam.
Tidakkah pemilik farmasi itu tidak memikirkan kesan2 dalam jangka masa yang lama? kebanyakkan dari pembeli nospan adalah dari kalangan budak2 sekolah, adakah mereka telah "menyuap" kepada PBT atau Polis?.

Sama juga kisahnya dengan GAM, mereka cukup mudah mendapatkan stok mereka, ada juga kedai yang tutup pintu depan tapi masih menjual pada penagih gam dengan hanya mengetuk pintu kedai sahaja, penagih gam juga adalah dari kalangan budak2 sekolah, mereka hanya memikirkan 'stim' semasa menghisap tapi mereka tidak memikirkan kesan gam tersebut pada dirinya.

Fakta Tentang Gam.
Gam atau bahan pemekat biasanya mengandungi hidrokarbon meruap yang merbahaya seperti benzena. Walaupun benzena kini telah digantikan dengan toluena dan hidrokarbon aromatik lain, ia tetap merbahaya dan boleh membawa maut sekiranya dihidu. Kerosakkan sistem saraf mungkin terjadi selepas menghidu untuk jangkamasa lebih kurang setahun dan kerosakkan ini akan berterusan sehingga beberapa bulan walaupun tabiat ini dihentikan. Sebagai contoh, gam yang mengandungi n-heksana dan toluena telah dikaitkan dengan pengecutan dan lemah otot serta penjejasan sistem deria.

Penghidu gam mungkin juga akan mengalami anda2 toksisiti ginjal termasuk proteinuaria, hematuria, asidosis tubular ginjal distal, dan kalkuli renal berulang. Penilaian yang dilakukan terhadap 25 orang dewasa yang menghidu toluena menunjukkan terhadap 3 corak utama iaitu:

1. Lemah otot
2. Aduan gangguan gastrousus
3. Gangguan mental dan saraf

Selain daripada ini, gangguan zat galian seperti kalium, fosfat kerap diperhatikan.

Kadang2 aku kesian tengok budak2 sekolah, dan ada yang sekolah rendah sudah mengambil bende2 ni, dimana keluarga mereka? dimana PBT? apakah kehidupan sebenar mereka?
Jika difikirkan semula, itu jalan yang mereka pilih, hanya dirinya sahaja boleh merubah keadaan itu, orang yang dekat hanya membantu.

No comments: