Sesungguhnya Allah memerintah kamu supaya menyerahkan segala amanah kepada yang berhak menerimanya.
An-Nisa':58

Wednesday, 24 March 2010

10 Wasiat Hasan Al Bana

1. Apabila saudara mendengar azan, bagunlah sembahyang serta merta walau bagaimana keadaan sekalipun.

2.Bacalah Al Quran, atau tatapilah buku2, atau pergilah mendengar perkara2 yang baik ataupun amalkanlah zikirallah dan janganlah sama sekali saudara membuang masa walau sedikit pun, kerana perkara2 yang tidak berfaedah.

3. Berusahalah seberapa daya upaya untuk bertutur dalam bahasa arab yang betul, kerana bahasa arab yang betul itu adalah satu2nya syiar Islam.

4. Janganlah banyak bertengkar dalam apa perkara jua sekali pun kerana pertengkaran yang kosong itu tidak memberi apa2 kebaikan.

5. Jangan banyak ketawa, kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu selalunya tenang dan tenteram.

6. Janganlah bergurau, kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh2 dalam sebarang perkara.

7. Jangan saudara bercakap lebih kuat daripada yang dikehendaki oleh para pendengar, kerana yang demikian itu adalah suatu rasmi yang sia2, malah menyakitkan hati orang lain.

8. Jauhi daripada mengumpat peribadi2 orang, mengecam pertumbuhan2, dan jangan bercakap melainkan dengan apa2 yang boleh memberi kebajikan.

9. Berkenal2lah dengan tiap2 saudara ikhwan muslimin yang bersaudara tetamu sekalipun ia tidak meminta hendak bekenalan, kerana asas pergerakan seruan kita ialah berkasih sayang dan berkenal2lan.

10. Kewajipan2 kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu tunggulah saudaramu sendiri tentang cara2 bagaimana hendak menguna masanya dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri makaringankanlah perlaksanaannya.

No comments: