Sesungguhnya Allah memerintah kamu supaya menyerahkan segala amanah kepada yang berhak menerimanya.
An-Nisa':58

Tuesday, 15 September 2009

Orang Sombong dan Angkuh!?

Aku telah lama bekerja di front line atau customer service... telah banyak yang aku jumpa perempuan yang bertudung dan lelaki yang memakai kopiah yang kononnya mereka alim dengan hanya berketrampilan macam tu tapi sayang itu hanya lakonan semata2 kerana mereka semua bongkak!!

Aku boleh ratekan 90% perempuan yang bertudung labuh/bertudung dan lelaki yang berkopiah dan bersongkok sombong, tak kira la melayu ke bangsa asing ke... semuanya sama.

Kenapa aku cakap macam ni??
Setiap kali aku berurusan dengan customer2 macam ni aku akan hadapi masaalah ini :
1. Setiap kali mereka hendak bayar apa yang mereka beli mereka akan campak2 je duit tu macam aku ni pengemis.

2. Setiap kali aku berterima kasih mereka tak pernah nak balas dengan 'sama2' atau hanya dengan senyuman, tetapi mereka akan buat muka macam sial!

3. Bila aku senyum pada mereka, 1000 dalam satu yang akan membalas senyuman itu, apa mereka fikir dengan memakai itu semua mereka confirm masuk syurga!?

Yang perempuan, kalau BERDOSA membalas senyuman pada lelaki, why not you just pakai PURDAH!? sekurang2nya orang lain tak sakit hati tengok muka2 macam sial yang korang buat!!!

Baru2 ni aku dapat sorang customer arab lelaki yang berpangkat DATO, memakai jubah dan berjanggut panjang... cara percakapan memang macam sial, bagi duit ape lagi... main campak2 je walau aku dah tadah tangan supaya dia beri kat tangan aku... tapi dia campak duit tu atas meja, aku bukannya orang alim nak doakan dia supaya berubah atau di ampunkan dosa dia, tapi aku doakan supaya CELAKA lah hidup dia.

Aku bukan hendak menjatuhkan orang2 yang bertudung atau berkopiah, sebab aku tahu aku telah lama berkawan dengan orang2 yang seksi dan sosial mereka teruk! tapi adakalanya sikap mereka lebih baik dari mereka2 yang konon2nya alim!

No comments: